Вхід на сайт

Ел. пошта:
Пароль:

Реєстрація на сайті

Призвіще: Область:
Ім'я: Населений пункт:
    По батькові: Номер телефону:
    Ел. пошта: Компанія:
      Пароль: Посада:
      Повторіть пароль: Рік початку роботи:
      Фото:
      З правилами розміщення об'єктів погоджуюсь

      Забули пароль?

      Вкажіть ел. пошту — ми надішлемо Вам новий пароль для входу
      Ел. пошта:

      Проблема на сайті

      Закрити
      Ваш e-mail:
      (необов'язково)
      Розкажіть нам, що сталось

      Підсумки Прес-конференції «Типові помилки та запитання щодо застосування з 1 січня 2012 року Закону України «Про захист персональних даних»

      23 грудня 2011, 16:11 переглядів: 7698

      Закон не передбачає автоматичної відповідальності з 1 січня 2012 року за нереєстрацію баз персональних даних

      Законодавство про захист персональних даних не містить норм щодо автоматичної відповідальності суб‘єктів, які до 1 січня 2012 року не зареєстрували бази персональних даних.

      На цьому було наголошено у ході прес-конференції в Міністерстві юстиції України, яка відбулася 23 грудня за участю першого заступника Голови Державної служби України з питань захисту персональних даних Лілії Олексюк та директора Департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції Олени Зеркаль.

      Як наголосила представник Мін‘юсту, таке уявлення сформувалося виключно на чутках та незнанні норм законодавства.

      За словами Олени Зеркаль, порушення законодавства про захист персональних даних можуть бути виявлені виключно у ході перевірки з боку Державної служби України з питань захисту персональних даних. Жоден інший правоохоронний чи податковий орган не має право здійснювати відповідні дії у сфері захисту персональних даних.

      Підставою для перевірки може стати графік перевірок, що заздалегідь затверджуватиметься Головою Державної служби України з питань захисту персональних даних. Або на підставі обґрунтованої скарги щодо порушення права особи на збір та захист її персональних даних.

      Олена Зеркаль зазначила, що графік як планових, так і позапланових перевірок оприлюднюватиметься на сайті Державної служби України з питань захисту персональних даних.

       

      При цьому, як наголосила представник Мін‘юсту, якщо в ході перевірки будуть виявлені порушення законодавства, Державна служба виноситиме припис про їх усунення у визначений термін.

      Порушенням може бути визнано свідоме ухилення від реєстрації бази даних, неповідомлення особи про збір її персональних даних до бази, про мету створення відповідної бази та права особи у цьому зв‘язку, у випадку неналежного захисту бази персональних даних, а також у випадку передачі без згоди особи її персональних даних третім особам.

      Лише у разі не виконання вимог припису, або у разі виявлення серйозних порушень Державна служба складатиме адміністративний протокол, який направлятиметься до суду.

      Представник Мін‘юсту також підкреслила, що штрафи за порушення у сфері захисту персональних даних можуть бути призначені виключно за рішенням суду на підставі протоколів про адміністративне правопорушення, складених за результатами перевірки Державною службою захисту персональних даних

      Закон не встановлює обмежень на подачу заяв про реєстрацію бази персональних даних до 1січня 2012 року

      Законодавством не встановлено обмежень щодо подачі заяв про реєстрацію бази даних до 1 січня 2012 року

      На цьому наголошувалось у ході прес-конференції в Міністерстві юстиції України, яка відбулася 23 грудня за участю першого заступника Голови Державної служби України з питань захисту персональних даних Лілії Олексюк та директора Департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції Олени Зеркаль. Захід було присвячено типовим помилкам при застосуванні та трактуванні Закону України «Про захист персональних даних».

      У ході прес-конференції представник Мін’юсту акцентувала увагу учасників заходу на тому, що реєструвати бази можна і після 1січня 2012 року, оскільки законом не встановлено обмежень на подачу заяв про реєстрацію бази. Подання бази на реєстрацію після 1 січня 2012 року не є підставою для накладання штрафу.

      При цьому, оскільки реєстрація баз персональних даних здійснюється за заявочним принципом - шляхом повідомлення, основним чинником виконання вимог Закону є факт відправки заяви на реєстрацію Державну службу. Таку заяву може бути надіслано або поштою, або в електронному вигляді з використанням цифрового підпису.

      Олена Зеркаль також наголосила, що законодавство про захист персональних даних не містить норм щодо автоматичної відповідальності суб’єктів. Штрафи за порушення у сфері захисту персональних даних можуть бути призначені виключно за рішенням суду на підставі протоколів про адміністративне правопорушення, складених за результатами перевірки Державної служби захисту персональних даних (графік перевірок заздалегідь оприлюднюватиметься на сайті Служби).

      Олена Зеркаль наголосила, що порушенням може бути визнано ухилення від реєстрації бази даних, виявлене у ході перевірки Державної служби захисту персональних даних.

      Порушенням також вважатиметься факт передачі персональних даних третім особам без згоди громадян. У цьому контексті мова може йти про бази персональних даних, якими володіють банки, провайдери, громадські або релігійні організації, надавачі житлово-комунальних послуг тощо.

      При цьому, Закон дозволяє здійснювати обробку персональних даних без згоди суб’єкта персональних даних у випадках передбачених законодавством – трудовим, пенсійним, виборчим, податковим тощо, а також якщо обробка персональних даних є необхідною для захисту життєво важливих інтересів особи.

      У сенсі Закону персональними даними є упорядковані відомості чи сукупність упорядкованих відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована за допомогою цих даних. Зокрема, не є базою персональних даних та не підлягають державній реєстрації неупорядковані договори виконання робіт або надання послуг з фізичними особами.

      ВІДПОВІДІ ПЕРШОГО ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ ЛІЛІЇ ОЛЕКСЮК ТА ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ВЗАЄМОДІЇ З ОРГАНАМИ ВЛАДИ МІНІСТЕРСТВА ЮСТИЦІЇ ОЛЕНИ ЗЕРКАЛЬ НА ЗАПИТАННЯ УЧАСНИКІВ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЇ «ТИПОВІ ПОМИЛКИ ТА ЗАПИТАННЯ ЩОДО ЗАСТОСУВАННЯ З 1 СІЧНЯ 2012 РОКУ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЗАХИСТ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ»


      Прес-служба Міністерства юстиції України.

       


      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      Перший заступник голови Державної служби України з питань захисту персональних даних Лілія Олексюк

      Директор Департаменту взаємодії з органами влади Мін’юсту Олена Зеркаль

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

      У ході прес-конференції

       

       

       

      Коментарі